ontruimingsoefening 26 juni 2014 07-07-2014

img03241.JPG

Donderdag 26 juni 2014 heeft er een onverwachte ontruimingoefening plaatsgevonden.

Deze oefening is opgezet vanuit de gemeente Haarlemmermeer en de brandweer Kennemerland.

Om 15.30 ging het ontruimingssignaal af. De hoofd BHV-er heeft het display van de installatie afgelezen, er was rookontwikkeling op de verdieping tussen de klapdeuren. Ter plekke deze signalen gecontroleerd: rookontwikkeling met vermoedelijke brandhaard. Alarmcentrale neemt contact op om meer info te verkrijgen over de situatie en deze door te kunnen geven aan de brandweer.  Hoofd BHV heeft aan de andere BHV-ers via de portofoon doorgegeven dat er geëvacueerd ging worden en welke uitgangen door welke groepen moesten worden gebruikt.

De leidsters hebben na het afgaan van de sloow whoop alle kinderen bij de deur verzameld met daglijsten en telefoonlijsten. Zij stonden te wachten op het teken van de BHV-ers via welke nooduitgang zij het pand moesten verlaten. Bij de puppy’s waren de baby’s in het evacuatiebedje gezet en 2 kleine baby’s in een maxi cosi, Agnes is hun gaan assisteren. Bij de Beren waren de kinderen ook in het evacuatiebedje gezet en een aantal kindjes zaten op de vloer voor het bedje te wachten, Wendy heeft deze groep geholpen. Bso kinderen hebben verzameld bij de deur; direct door leidsters gezien dat er rookontwikkeling was in het halletje waarop Dino’s bij de schuifpui hebben verzameld en de Papegaaien bij de tussendeur naar de Aapjes.

Bso kinderen Aapjes en Papegaaien via uitgang bij de Aapjes naar buiten, verzamelen op de parkeerplaats tegen het hek. Bso kinderen Dino’s via schuifpui naar parkeerplaats. Berengroep via trap achter dan uitgang Aapjes. Tijgers en Puppy’s via hoofduitgang, dijk naar de parkeerplaats.

Binnen een aantal minuten was iedereen buiten en zaten de kinderen met de leidsters rustig te wachten. De brandweer was snel aanwezig. Hoofd BHV heeft overdracht gedaan: waar de brand was, wat er geconstateerd was en dat iedereen het pand had verlaten.

Daarna mochten alle kinderen nog spuiten met de brandslangen en dat was natuurlijk super!!

Leidsters en BHV-ers: complimenten van de beoordelaar van de brandweer!

Juiste communicatie naar de alarmcentrale, tussen hoofd BHV en brandweercommandant, tussen BHV-ers onderling en tussen BHV-ers en leidsters. Rust bij leidsters en BHV-ers waardoor er geen paniek was bij kinderen. Snel en accuraat ontruimd.

We hebben een aantal puntjes meegekregen:

* tip om te werken met inventarisatiekaarten. Deze geef je als leidster af aan de BHV-er op de verzamelplaats waarmee je aangeeft dat alle aanwezige kinderen van je groep aanwezig zijn op de verzamelplaats.

* bij brand achter in het pand doorgeven aan de brandweer zodat zij de wagen naar de Essenlaan sturen.

* wanneer de sloow whoop af gaat ALTIJD een handmelder indrukken. Zodat de alarmcentrale dubbel signaal binnenkrijgt.

* noodscenario bedenken hoe te communiceren wanneer de portofoons niet voldoende funcioneren.

* geplastificeerde plattegrond waarop hoofd BHV situatie kan aanduiden aan de brandweer commandant en waarop BHV-ers kunnen aankruisen welke ruimtes zij hebben gecontroleerd.

Deze punten zullen door ons worden meegenomen om ons ontruimingsplan verder te perfectioneren.